Laparoscopische sterilisatie
van de hond

De sterilisatie van een teefje kan op verschillende manieren gebeuren. Klassiek is de methode waarbij door middel van een snede in de buik toegang wordt verschaft tot de eierstokken om deze en, indien nodig, ook de baarmoeder te verwijderen.

De ingreep is eigenlijk geen sterilisatie maar een castratie, omdat de eierstokken verwijderd worden. Toch is sterilisatie de gebruikelijke term bij teefjes, wellicht om verwarring met de castratie bij de reu te voorkomen.


Sterilisatie via twee kleine gaatjes

Wij kunnen werken met een laparoscopische techniek, waarbij de sterilisatie van de hond via een kijkoperatie plaats vindt. Bij deze minimaal invasieve techniek wordt de buikholte een beetje opgeblazen met CO2. Dan worden er twee kleine sneetjes gemaakt in de buikwand. Via deze twee openingen worden een camera en de werkinstrumenten ingebracht. Met behulp van de camera kan de chirurg via de monitor de werkinstrumenten volgen en bedienen. Na identificatie en ophangen van de eierstokken worden de ophangbandjes met daarin de grote bloedvaten met behulp van een cauterisatie-apparaat doorgesneden. Het cauteriseren beschadigt de inwendige organen niet en er is nauwelijks bloedverlies bij het losmaken van de eierstokken. Klink hier voor een filmimpressie.

Deze manier van werken zorgt voor een wetenschappelijk bewezen minder pijnlijke ingreep! Nadat de eierstokken zijn verwijderd, worden de steekgaatjes gesloten met een paar kleine hechtingen.

Door de geringe omvang van de wondjes is de bewegingsvrijheid van de patient na de operatie veel groter, het risico van het ontstaan van een buikbreukje heel klein, en littekenvorming minimaal.

Waarom sterilisatie?

De voornaamste redenen om uw teefje te laten steriliseren op jonge (= voor de 2e loopsheid) leeftijd zijn:

  • de kans op het krijgen van melkkliertumoren wordt veel kleiner
  • de kans op baarmoederontsteking wordt bijna nihil
  • de kans op suikerziekte wordt veel kleiner
  • de hond wordt niet meer loops en ook nooit meer schijndrachtig

Zijn er ook nadelen aan de ingreep verbonden?

Hoewel de voordelen (zie boven) zonder twijfel zwaarwegender zijn dan de nadelen, worden de volgende nadelen gemeld:

  • tragere stofwisseling en daardoor makkelijker te zwaar worden
  • iets grotere kans op urine-incontinentie op latere leeftijd
  • bij sommige rassen kan de vacht wat veranderen
  • het gedrag kan soms veranderen

Cryptorchidie bij de reu

Dit is een aandoening waarbij één of beide testikels niet zijn ingedaald. Het is mogelijk om testikels, die zich nog in de buikholte van de reu bevinden, via de laparoscopische techniek te verwijderen. Dit is veel minder belastend voor de hond dan de traditionele operatie-methode

 

 

 

 

 

Klik hier voor een
korte filmimpressie

 

 

Meer foto's