Chippen van honden is verplicht

Iedere eigenaar is verplicht zijn hond binnen 7 weken na geboorte te laten chippen. Op zijn of haar naam moeten onder meer adres en woonplaats worden geregistreerd. De gegevens van de eigenaar worden opslagen in een databank.

Deze wet is ingevoerd om misstanden in de hondenfokkerij en hondenhandel tegen te gaan en het welzijn van honden te verbeteren.

Katten

Het chippen van katten is niet verplicht. Toch is het zeer aan te raden om dit wel te laten doen, ook bij katten die nooit buiten komen. Als binnenkatten onverhoopt op straat terecht komen (ontsnappen, uit raam vallen), raken ze meestal in paniek en zullen weglopen en gaan zwerven.

Waarom chippen?

Van veel zoekgeraakte huisdieren kan, als ze eenmaal worden gevonden, de eigenaar niet meer achterhaald worden. Meestal omdat ze niet herkenbaar zijn en nergens geregistreerd staan: halsbandjes en naamkokertjes raken nogal eens kwijt.

Als uw huisdier meegaat naar het buitenland is identificatie (d.m.v. chippen) verplicht!

Nadat de dierenarts de chip heeft aangebracht, worden op een registratieformulier de gegevens van het dier en de adresgegevens van de eigenaar ingevuld. Dit registratieformulier gaat naar de databank waar de gegevens worden opgeslagen. Deze registratie is natuurlijk wel essentieel: u ontvangt hiervan altijd een bewijs van inschrijving. De eigenaar van een gechipt dier kan zo worden teruggevonden, en dat niet alleen in Nederland, maar in heel Europa!

U kunt zelf controleren of uw dier correct is geregistreerd op www.europetnet.com.

U moet wel als eigenaar er wel zelf voor zorgen dat adreswijzigingen aan de databank worden doorgegeven! Voor dieren die in onze dierenkliniek zijn gechipt, is dat bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG).

Meer informatie over het chippen van huisdieren is te vinden op: www.chipjedier.nl

 

Wat is een chip?

De chip is een klein buisje (formaat rijstkorrel) van bioglas met daarin een microchip welke onder de huid van het dier wordt aangebracht. Dit gebeurt via een injectienaald. Het bioglas zorgt ervoor dat de chip niet wordt afgestoten en dat het met het weefsel vergroeit.

In de microchip is een unieke code opgeslagen. Deze code kan met een afleesapparaat (een zg.reader) worden afgelezen. Dierenambulances, dierenartsen en dierenasiels hebben zo'n reader.