Bijzondere patiënt

Als dierenartsen maken we af en toe rare dingen mee. Regelmatig moeten we vreemde voorwerpen operatief verwijderen uit het maag-darmkanaal van honden. Een greep uit de door ons in maag en darmkanaal gevonden voorwerpen, leert dat honden een heleboel zaken per ongeluk of expres opeten. Zo vonden wij al eens een tennisbal, een hak van een damesschoen, oordopjes, sportsokken en een deel van een kogellager in het darmkanaal van verschillende trouwe viervoeters.
Toen onlangs de eigenaresse van een Bull Terriër bij ons kwam met de mededeling dat haar hond waarschijnlijk wat plastic had gegeten en wellicht ook een stukje tapijt als toetje, vonden we dat eigenlijk helemaal niet zo vreemd. Wat wel gelijk opviel, was dat Truus een rare zwelling links achter haar ribboog had.


Op de röntgenfoto die we maakten was te zien dat in de maag overvuld was. Die rare zwelling was de maag! Een operatie zou nodig zijn om de maag te legen.
Tijdens de operatie bleek dat Truus onze "trotse koploper" gaat worden in het eten van vreemde voorwerpen. Wij vonden: plastic zakjes, huishouddoekjes, schuursponsjes, stukjes tapijt, een afsluiter van een broodzak, een knopje van een toetsenbord, nog meer plastic, hout en een aantal niet meer te herkennen vreemde voorwerpen. Het totaalgewicht aan vreemde voorwerpen in haar maag bedroeg liefst 465 gram! Dat ze nog in staat was om normaal voer te eten, mag een wonder heten.
Inmiddels is Truus weer helemaal hersteld van de maagoperatie en hopen we dat ze haar eetgewoonten een beetje wil aanpassen!