Afscheid van uw huisdier

 

Uw huisdier is ernstig ziek en kan niet meer genezen, of is oud en op: euthanasie lijkt dan de beste oplossing.
Euthanasie kan zowel in onze praktijk als bij u thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, plaats vinden. Het voordeel van dat laatste is, dat een dier vaak rustiger is in zijn eigen huis.
Onze medewerkers zijn zelf ook allemaal huisdiereigenaren. We beseffen maar al te goed wat u als eigenaar moet doormaken tijdens de euthanasie van uw huisdier. Daarom doen we onze uiterste best om u hierbij zo goed mogelijk bij te staan.

 

Hoe verloopt een euthanasie?

Nadat u samen met de dierenarts hebt besloten tot euthanasie, wordt uw dier eerst onder narcose gebracht door middel van een prikje. Na enkele minuten zal dit tot gevolg hebben dat uw huisdier zich niet meer bewust is van de omgeving, hij/zij zal geen pijn meer voelen en volledig ontspannen zijn. Pas dan zal de tweede injectie worden voorbereid. Deze injectie wordt meestal in een bloedvat in de voorpoot gegeven. Om dit bloedvat goed te kunnen zien, wordt er met een tondeuse een klein beetje haar van het voorpootje geschoren. Al een paar seconden na toediening van deze tweede injectie zult u zien dat de ademhaling stopt. Uw dier zal hier niets van merken. De dierenarts luistert vervolgens met een stethoscoop naar het hart om vast te stellen dat uw huisdier is ingeslapen.

 

Uw dier is overleden, wat nu?

Sommige mensen begraven hun overleden dier in hun eigen tuin. Anderen kiezen er voor om het dier te laten cremeren of te laten begraven op een dierenbegraafplaats. Mocht u niet kiezen voor één van deze mogelijkheden, dan betekent het dat het dier moet worden opgehaald voor destructie.
Wanneer uw dier gecremeerd zal worden, wordt hij/zij opgehaald door SHCN dierenuitvaart of Dierencrematorium Naarden. Desgewenst kunt u ook zelf uw huisdier naar het crematorium brengen. Voor meer informatie kunt u uiteraard altijd bij ons terecht.