Vuurwerkangst, wat is er aan te doen?

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Die angst/stress wordt mede beïnvloed door de reactie van de eigenaar op het angstige gedrag van zijn dier. Blijf zelf dus vooral rustig!

Voorkomen is beter dan genezen…
Bij een (nog) niet bang dier kunt u vuurwerkangst trachten te voorkomen door bij geknal iets lekkers te geven of met hem te gaan spelen. Maak van de knallen iets leuks!

Een dier dat erg gestrest is, staat er niet open voor om iets te leren. Begin daarom een aantal maanden van tevoren uw dier te wennen aan harde geluiden en onverwacht licht.

Harde geluiden kunt u maken met bijvoorbeeld pannendeksels, een blikje met knikkers/steentjes, in de handen klappen, of het afspelen van een vuurwerk CD. Lichtflitsen maakt u bijvoorbeeld met de flitser van een fototoestel.

Bouw het rustig op en maak het leuk voor uw huisdier; met zachte geluiden op afstand beginnen, tijdens het eten en/of spelen. Gaat dit goed, dan het volume opvoeren en de afstand verkleinen.

Als uw dier schrikt van een harde knal
Als uw hond geschrokken is van een harde knal, mag u uw hond geruststellend toespreken en aaien. Dit zorgt voor afname van stress en dus de angst. De hond zal zich hierdoor bij u veilig voelen. Als uw hond bijvoorbeeld tussen uw benen of tegen u aan wil gaan zitten, mag dat.

Als uw hond hierop goed reageert, mag u uw hond belonen door middel van voer, spel of aandacht. Pas als de angst/stress minder is geworden, mag u de plaats waar uw hond gestrest raakte, verlaten. Niet eerder, want anders leert de hond in een stresssituatie weg te vluchten.

Het dier mag in huis een veilige plek zoeken om te schuilen; haal hem daar niet weg!

Aan de riem!
Houd in deze periode uw hond aangelijnd; bij een plotselinge knal zou hij immers kunnen schrikken en in paniek wegrennen, met alle gevolgen van dien!

Ondersteunende supplementen/medicatie
Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om de angst wat te verminderen. Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd.

Feromonen
Feromonen zijn geurstoffen die van nature door uw huisdier worden afgescheiden en een kalmerende werking hebben. De kunstmatige vorm daarvan is verkrijgbaar als verdamper (voor in het stopcontact), spray en als halsband (hond).

Supplementen
Er zijn verschillende supplementen verkrijgbaar die bij kunnen dragen tot het verminderen van angst. Voorbeelden hiervan zijn Zylkene®, Telizen®, Calmex® of het Calm Diet® van Royal Canin.

Kalmeringstabletten
Als u rond de jaarwisseling nog steeds zit met een angstig, bibberend huisdier kunt u kalmeringspillen afhalen bij de kliniek. Deze medicijnen zullen de angst bij uw huisdier verminderen, maar zorgen er vaak ook voor dat het dier wat slaperig wordt (en dus ook minder goed kan reageren op zijn omgeving!)

Voor de juiste dosering willen we het gewicht van uw huisdier weten, dus graag eerst even wegen!

 

 

 

 


Oudejaarsavond

Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint. Bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes (een gevulde Kong® voor de hond of Pipolino® voor de kat).

Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie), zodat deze lekker moe is.

Zorg dat de dieren niet naar buiten kunnen: Sluit de deuren en ramen en het kattenluik. Houdt katten tot tenminste de volgende ochtend binnen.

Sluit de gordijnen, laat licht branden en zet de tv of radio aan (niet op een zender met harde geluiden). Zet het volume zo, dat het voor het dier nog wel aangenaam is, maar dat er weinig meer van de buitengeluiden is te horen.

Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden (vooral van belang voor de kat).

Laat uw huisdier niet alleen in huis achter.